JAK VYBÍRAT FILTR - ANEB NENÍ VODA JAKO VODA
Možná uvažujete o tom, proč je vůbec potřeba mluvit o nějaké doúpravě vody doma, když už nám vodárna dodává vodu upravenou, tedy pitnou. To je jistě pravda, voda z vodárny je upravená většinou dobře a pít se bez obav dá, její kvalita je pravedelně kontrolovaná.
(Na tomto místě se budeme věnovat vodárensky upravené pitné vodě. O studniční vodě, která nemusí zdaleka vždy vyhovovat některým parametrům pro pitnou vodu si můžete přečíst zde.
Jsou ale v zásadě dvě věci, které mluví ve prospěch dodatečné úpravy vody doma, tedy těsně před její spotřebou.
Prvním argumentem je, že z veškerého množství vody, které projde vodárenskou úpravou, se přibližně jen jedno procento vypije a použije pro vaření. Ostatní voda je použita jako užitková v průmyslových podnicích, k zalévání, k mytí, v domácnostech k praní, splachování, koupání atd. a velká část se ztratí po cestě v netěsném potrubí (Praha). Ve vodárně se upravuje tak obrovské množství vody, že je třeba zodpovědně stanovit - rozhodnout, jaká kvalita je vyhovující, aby byla voda vhodná k pití. Hlídá se, aby ani v jednom ze sledovaných parametrů nepřesáhla povolené limity. Existuje celá dlouhá řada škodlivin, u kterých je stanovená jejich bezpečná mez. Upravovat vodárensky vodu k NAPROSTÉ DOKONALOSTI není ale skutečně z finančních důvodů ani technicky možné, týká se to zejména vody upravované z řek, které na svém toku již měly města, továrny, zemědělské plochy ošetřované postřiky a hnojivy... Počet chemických sloučenin ve vodě stále stoupá ruku v ruce s rozvojem civilizace. Vodárna se tedy snaží v celém obrovském množství dodávané vody vejít do požadovaných norem a nepřekračovat je, ale určitá, byť normou již povolená, hladina škodlivých látek ve vodě skutečně zůstává a z technologických důvodů nelze výslednou kvalitu celého obrovského množství vody donekonečna zvyšovat, voda by byla prostě příliš drahá.
Druhým argumentem pro dodatečnou úpravu je, že i když vodárna upraví vodu do dobré koncové kvality, voda, která nám přiteče do kuchyně, není stejná, a to zejména v důsledku chlorace. Chlór se do vody přidává jako desinfekce i jako dobrá pojistka, například při odstavení vody v části potrubí se může do potrubí nasát netěsností i voda z podloží (i kanalizace) a pak je volný chlór jedinou pojistkou proti možné infekci. Jenže chlór se v pitné vodě cestou váže na nepatrné zbytky organických sloučenin a vznikají tak nové sloučeniny, zejména tzv. trihalometany. Jejich nebezpečnost je větší, než u původního volného chloru i původních sloučenin a jejich pevné vzájemné vazby se neztratí ani časem, ani varem a mají schopnost dlouhodobě se ukládat v organismu. Kvalitě vody pak rovněž nepřidá ani desetiletí staré potrubí s nánosy kalu a usazenin. Mnohdy vnímáme chlorový zápach, nebo pachuť vody. Řada domácností tak k pití používá balenou vodu, což není jistě ideální řešení ať už z hlediska neuvěřitelného množství produkovaného odpadu, ceny balené vody, tak i kvůli látkám, které se dostávají do vody z plastu a které mohou opět znamenat zátěž pro lidský organismus. Více o balené vodě zde. Jedním z řešení bývá i dovážení barelů s vodu, zde je zase hlavní negativum v nutnosti přepravy velkého objemu vody, a rovněž i zde je otázka finanční a zdravotní vzhledem k použitým plastům. Největší problém tu ale představuje dlouhá doba mezi nasazením barelu a spotřebováním vody, není zde žádná kontrola pomnožení mikroorganismů a řas v teple, světle, slunci, za přístupu vzduchu, což nebývá problém v provozech, kde se voda rychle spotřebuje, ale může nastat problém tam, kde se voda spotřebovává dny i týdny.
Nápad upravit si doma do velmi vysoké kvality tu část již poměrně kvalitní vodovodní vody, kterou opravdu využijeme k PITÍ A VAŘENÍ - a to těsně před její spotřebou - je tedy v celku logický a jde o to, jak kvalitně a bezpečně a za jakou cenu toho lze docílit.
V přírodě funguje jako přirozený filtr vody písek, lépe řečeno mohutné mnohametrové vrstvy písků, kterými voda prochází a čistí se. Podobnou funkci má i aktivní uhlí, které při mnohonásobně menším objemu má díky své velmi jemné struktuře stejnou schopnost na sebe nevratně vázat molekuly chemických látek a sloučenin od určité velikosti. U filtrů Dionela české výroby je použito takové struktury aktivního uhlí, aby se s co nejlepší účinností zachycovaly škodivé látky, které zbyly ve vodě po vodárenské úpravě, ale naopak prošly minerální látky a stopové prvky, které jsou ve vodě žádoucí a přirozené a jsou v určité jemné rovnováze. Aktivní uhlí rovněž s naprostou jistotou při prvním kontaktu zachytí volný chlór a další plyny, jako například radon. Zároveň je aktivní uhlí vybaveno ochranou na bázi stříbra, která nahradí chlór v jeho pojistné funkci proti množení bakterií a dalších potenciálních patogenů. Pokud jsou ve vodě dusičnany, které jsou u nás dnes již přítomny v nezanedbatelné koncentraci ve velké většině pitné vody, vynikající pomocí pro jejich odstranění je cílená iontovýměna. Dusičnany jsou totiž velikostí molekul podobné minerálním látkám, které aktivní uhlí nezachycuje (zachycovat nemá) a je proto potřeba je cíleně odstranit jinak. U filtru Dionela FDN2 jsou dusičnany odstraňovány citlivě a kultivovaně, bez poškození ostatních složek pitné vody. U tohoto typu vodního filtru se podařilo pomocí kombinace aktivního uhlí a cílené iontovýměny dusičnanů docílit tak vynikající kvality vody, že získala jako jediný filtr u nás (a pokud je nám známo, tak i ve světě) atest i pro kojence od šesti měsíců a lze ho dnes považovat za jeden z nejlepších zařízení pro dodatečnou úpravu pitné vody.
K vodě je ale potřeba přistupovat individuálně, a tak pro správný výběr filtračního zařízení je potřeba znát alespoň základní složení vodovodní vody, (u studniční to platí mnohonásobně více).
Také záleží na věku a zdravotním stavu členů domácnosti.
Jak tedy nakonec vybrat ten správný typ filtru do kuchyně...
Pokud ve Vaší vodě nemáte dusičnany, nebo jen v nepatrném množství, bude Vám nejvíce vyhovovat Dionela FAM 1, která má delší servisní interval (2 roky) a vyšší průtok (1,5 litrů za minutu) , než Dionela FDN2, kde se navíc řeší odstranění dusičnanů. FAM1 pak bezpečně sníží obsah všech ostatních škodlivin včetně chloru a podstatně zlepší i chuť vody.
Pokud máte doma malé děti, zejména kojence, a máte vodu s dusičnany, bude nejlepší Dionela FDN 2. To rovněž platí, pokud ve vodě máte dusičnany nad 15 mg/litr, i když nemáte děti, protože snížit obsah dusičnanů má smysl v každém věku z hlediska prevence karcinomu tlustého střeva. Obecně pokud chcete opravdu všestranně vynikající řešení zejména pro doúpravu vodárensky upravované vody, pak Dionela FDN 2 je výbornou volbou, kterou se nic ani neopomene ani nezkazí a získáte tak vodu ve všech ohledech ve špičkové kvalitě. Dionela FDN 2 je zároveň nejprodávanějším typem filtru z naší nabídky. Pokud jsou hlavním problémem vody dusičnany, tedy pokud jejich koncentrace přesahuje 50 mg na litr, je vhodné zvolit nový typ dvojfiltru DIONELA F2DUO, který má ještě 2,4krát větší kapacitu pro odstranění dusičnanů, než Dionela FDN 2.
Pokud máte vodu tvrdou, což sice většinou není přímo zdravotní riziko, ale stejně chcete tvrdost snížit z jakéhokoli důvodu, užijete spíše Dionelu typu FTK 3, která kromě standardní čistící funkce, společné všem typům Dionel, také právě snižuje tvrdost vody. Nevýhodou úpravy tvrdé vody typem FTK 3 je mírné snížení PH vody, což není z hlediska zdravé výživy zcela ideální, (více uvedeme v sekci o překyselení organismu) proto doporučujeme používat filtr Dionela FTK3 buďto u skutečně velmi tvrdé vody, kde ke snížení PH pod hranici neutrální hodnoty buď vůbec nedojde, nebo jen nepatrně. Nebo pak je možno tento filtr aplikovat jen pro přípravu čaje a kávy, kde mírné snížení PH a změkčení přinese pozitivní účinek na kvalitě připravovaných nápojů (tvrdá voda u černého čaje je skutečným problémem, čaj je velmi tmavý, kalný, plavou na něm tmavé fleky a lepí se na stěny a úprava pomocí FTK3 přnáší skutečně dokonalou změnu, i u kávy se po úpravě vytvoří vysoká pěna, zlepší se aroma a chuť kávy). A vzhledem k poměrně malému objemu těchto nápojů z hlediska celkového pitného režimu lze mírně negativní posun PH směrem k mírně kyselé reakci odpustit.
Kdo si potrpí na pití vody s neutrálním nebo dokonce s mírně alkalickou reakcí, může u tvrdé vody s úspěchem použít některý ze systémů Reverzní osmózy s aplikací následné mineralizace, což je zpětné obohacení vody o minimální množství základních minerálních látek. Volbou alkalizačního mineralizátoru je pak možno vytvořit vodu sice měkkou, ale zároveň alkalizovanou, což je vynikající ze zdravotního hlediska. Reverzní osmóza je navíc často jediným řešením u některých typů studničních vod, kde by jiný způsob úpravy v podstatě nepřicházel v úvahu. Existují i systémy reverzní osmózy bez remineralizace, ty lze doporučit zejména u dispenserů, kde je předpoklad konzumace menšího množství vody zejména v podobě kávy a čaje, nebo k pokrytí menšího množství vody v kelímku, kde krátkodobě pití vody bez remineralizace nepředstavuje žádné riziko, naopak voda působí velmi osvěžujícím způsobem. Jinak pro větší objemy pro pokrytí podstatné části pitného režimu je vhodné alespoň zcela minimální a základní remineralizaci používat, ve vedrech pak doplnit potřebu iontů přiměřeným množstvím minerální vody nebo iontového nápoje. Ale na toto téma si můžete přečíst více přímo v sekci Reverzní osmóza a nemáme ambice ho vyřešit, existují v této oblasti i jiné názory, které respektujeme.
U vodárensky dodávané vody většinou lze vodu vynikajícím způsobem doupravit z hlediska chuťového i kvalitativního vynikajícími čekými filtry Dionela. Tam, kde je i samotný základ vody, tj nevhodná mineralizace, kyselé PH atd. špatné, uvažujeme o použití Reverzní osmózy případně s centrálním předčištěním a předúpravou.
V případě, že byste rádi skonzultovali nějaký konkrétní problém, otázku, volbu filtru, způsob připojení, umístění filtru, kombinaci různých filtrů, kontaktujte nás, pokusíme se Vám co nejlépe poradit. Ke kontaktu můžete použít kontaktní formulář, e-mail, nebo telefon.