Přímý kontakt na specialistku pro odstranění vysoké tvrdosti, železa a manganu:
Mgr Jana Mrnková, e-mail: rnrnkovaj2@gmail.com mobil:774526382
Na Mgr Mrnkovou můžete směřovat veškeré dotatzy a poptávky řešení změkčení, odmanganování a odželeznění.
Všechny ostatní záležitosti ale prosíme řešte přes náš standardní e-mail info@filtrypitnevody.cz a objednávky zboží pak vložením do košíku a vyplněním objednávky, děkujeme :)
Pokud máte zájem o změkčení tvrdé vody, prosíme o zaslání na následujících informací: (na e-mail: mrnkovaj2@gmail.com)
- rozbor vody - krácený mikrobiologický a chemický rozbor doplněný o Chloridy, Sírany, Železo a Mangan, (pokud v něm nejsou) a rozepsanou tvrdost na Vápník a Hořčík a pro jistotu i Arsen.
Pokud jde o vlastní studnu, je potřeba si rozbor nechat udělat v některé z akreditovaných laboratoří pro rozbory pitné vody, (najděte si na internetu některou v blízkosti svého bydliště), Pokud jde o vodovodní vodu, stačí o rozbor požádat dodavatele vody, zdarma Vám ho poskytnou.
- počet osob v domě žijící trvale a případně nárazově, například na víkendy
- velikost objektu
- celkový počet odběrných míst typu umyvadlo, dřez, WC, vana, myčka a podobně
- dlůležitá je i informace, zda je k dispozici nezámrzná technická místnost s hlavním přívodem vody a odpadem, pokud ne, jak daleko k elektřině nebo odpadu je a pokud jde o odpad někde mimo technickou místnost, tak v jaké je výšce a jestli je možo se k němu dostat přes zeď a podobně.
- dobré je zaslat i fotku technické místnosti s popisem a rozměry, plus sdělení kolik místa je možno z daných rozměrů využít pro úpravnu.
- dobré je znát i to, jestli je odpad řešen kanalizací nebo vyvážecí jímkou
.
Úprava trdé vody
Vzhledem k tomu, že existuje řada způsobů, jak upravit vlastnosti tvrdé vody a není úplně jednoduché se v této oblasti zorientovat, doporučujeme zákazníkům začít zasláním rozboru vody, na základě kterého jim navrhneme optimální řešení. K vodě přistupujeme komplexně, voda má více vlastností, které je třeba vzít v úvahu. Pokud se jedná o vodu dodávanou z veřejného vodovodu, není nutno dělat individuální rozbor, podle lokality dokážeme z veřejně přístupných zdrojů vyhledat rozbor (zveřejňovaný dodavatelem), který pro určení optimálního způsobu úpravy tvrdosti většinou stačí.
Pokud se jedná o studniční vodu, potřebujeme kromě (alespoň kráceného chemického a mikrobiologického) rozboru vody také informaci, jde-li o kopanou nebo vrtanou studnu, jestli je k dispozici místnost s elektřinou a odpadem pro umístění větší úpravny, nebo jde-li naopak o byt se stísněným a omezeným prostorem.
Dále je důležitá informace, jaké konkrétní vlastnosti vody Vám osobně jako uživatelům vadí. Na základě všech těchto informací Vám připravíme konkrétní nabídku komplexního řešení úpravy vody. Pokud bude potřeba některé položky rozboru vody doplnit, poprosíme Vás ještě o jejich doplnění, je lepší doporučovat řešení až na základě konkrétní znalosti skutečného stavu a ne pouze prodat produkt.
Úprava tvrdosti je možná buďto centrálně, (viz první dva produkty níže na stránce) tedy na vstupu vody do domu či bytu, toto řešení pak ochrání před tvorbou vodního kamene celý rozvod vody a všechny spotřebiče, nebo je možno řešit tvrdost lokálně, tedy pro každý spotřebič zvlášť, případně je možno tvrdost ovlivňovat i pouze u vody určené k pití a vaření, (viz 3 - 5 produkty níže na stránce) pokud Vám jde prioritně o kvalitu čaje, kávy, kde se vysoká tvrdost vody projevuje nejvíce negativně. Je možná i kombinace, kdy centrálně upravíme vodu například iontovýměnou, která upraví vodu ideálně z hlediska užitkových vlastností (je zbavená většiny vápníku, je měkká a neusazuje se tedy nikde vodní kámen), ale voda pak ne vždy je ideální k pití, takže ve druhém kroku pak vodu doupravíme přímo v kuchyni do podoby optimální i z hlediska pitné vody, například reverzní osmózou. Podle rozboru vody dokážeme posoudit, zda vhodnou regulací iontovýměnné jednotky půjde zůstat u centrální úpravy, nebo jestli bude nutná doúprava v kuchyni, případně doporučíme zcela jiný způsob úpravy tvrdosti, například některý z vynikajících fyzikálních způsobů úpravy, u kterých se vápník z vody neodstraňuje, ale mění se krystalická podoba vápníku tak, aby se ve vodě neprojevoval a neusazoval v podobě vodního kamene. (druhý z produktů zde níže na stránce)
Pokud se sami chcete dozvědět více základních informací o principech úpravy tvrdé vody, pokračujte zde.